Ανδρέα Παπανδρέου 99, 152 32, Χαλάνδρι

Τι είναι οι διατροφικές διαταραχές;

Οι διατροφικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από μια υπερβολική ανησυχία για το σχήμα και βάρος του σώματος, η οποία οδηγεί σε ακραίες μορφές συμπεριφοράς ελέγχου του σωματικού βάρους. Το άτομο που πάσχει από μια διατροφική διαταραχή ασχολείται πολύ με την εξωτερική του εικόνα, έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και παρουσιάζει ακραίες συμπεριφορές στις διατροφικές του συνήθειες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα.

Οι πιο συνηθισμένες διατροφικές διαταραχές είναι:

  • Ψυχογενής Ανορεξία (Anorexia Nervosa)
  • Ψυχογενής βουλιμία (Bulimia Nervosa)
  • Επεισοδιακή Υπερφαγία (Binge Eating)

Η Ψυχογενής Ανορεξία είναι μια σοβαρή ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από ανησυχητική μείωση πρόσληψης τροφής. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος νοσηλείας είτε και απώλειας της ζωής του ατόμου που νοσεί. Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία (12-14 ετών) και πλήττει κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό. Τα ανορεκτικά άτομα αντιμετωπίζουν πολλά οργανικά και ψυχολογικά προβλήματα, ωστόσο υποτιμούν και αντιστέκονται στη θεραπεία καθώς πιστεύουν πως έτσι θα τους πιέσουν να πάρουν βάρος.

Η Ψυχογενής Βουλιμία είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή η οποία αφορά σε επανειλημμένα επεισόδια μεγάλης κατανάλωσης φαγητού. Αυτά τα βουλιμικά επεισόδια χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτη συμπεριφορά και πλήρη έλλειψη ελέγχου. Αμέσως μετά το επεισόδιο το άτομο κυριεύεται από ενοχές, τις οποίες δεν αντέχει και καταφεύγει σε αντισταθμιστικές λύσεις, με σκοπό να προβλεφθεί η αύξηση του βάρους (εντατική γυμναστική, μια μέρα αφαγία, πρόκληση εμετού, χρήση καθαρκτικών και διουρητικών). Σε επίπεδο επιδημιολογίας, η διαταραχή εμφανίζεται πιο συχνά σε νεαρές γυναίκες με ποσοστό 1-3%.

Η Επεισοδιακή Υπερφαγία είναι μια διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτα και παρορμητικά επεισόδια υπερφαγίας. Η διαφορά της με τη Βουλιμία είναι πως εδώ, μετά το πολυφαγικό επεισόδιο, το άτομο δεν καταφεύγει σε καθαρκτικού τύπου λύσεις, παρόλο που οι ενοχές υπάρχουν. Πλήττει το 15-25% του πληθυσμού και σε άντρες και σε γυναίκες και η ηλικία έναρξης προσδιορίζεται περίπου στα 16-18 έτη.

Θεραπεία

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) συστήνεται ως η πιο κατάλληλη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών. Πρόκειται για ένα μοντέλο ψυχοθεραπείας που βοηθάει τον θεραπευόμενο να εντοπίσει τις δυσλειτουργικές του σκέψεις και πεποιθήσεις σχετικά με το σώμα του, παρακινώντας τον να τις αντικαταστήσει με νέες πιο θετικές και λειτουργικές.