Ανδρέα Παπανδρέου 99, 152 32, Χαλάνδρι

Όταν οι γονείς διαφωνούν...

Οι άνθρωποι μαθαίνουν πώς να ασκήσουν το γονικό τους ρόλο από τα βιώματα που έχουν από τους δικούς τους γονείς, από άλλους ανθρώπους - πρότυπα με τους οποίους συναναστρέφονται, καθώς και από τις εμπειρίες που αποκτούν από το κοινωνικό τους περιβάλλον μεγαλώνοντας.

 

Συνεπώς, κάθε άτομο ως γονέας εκπροσωπεί και εφαρμόζει έναν διαφορετικό τρόπο διαπαιδαγώγησης στα παιδιά του, βάσει των βιωμάτων του και των βαθύτερων πεποιθήσεών του. Είναι πολύ λογικό, λοιπόν, οι δύο γονείς να έρχονται σε αντιπαράθεση και να διαφωνούν για το τι χρειάζονται τα παιδιά, εφόσον ο κάθε ένας ξεχωριστά «φέρνει» τις δικές του εμπειρίες από την πατρική του οικογένεια. Τι γίνεται όμως όταν οι διαφωνίες και οι καβγάδες γίνονται παρουσία των παιδιών;

Σε ένα κλίμα «πολέμου» μεταξύ των γονιών τα παιδί έρχεται αντιμέτωπο με κάποια προβλήματα. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να αισθάνεται ενοχές για το γεγονός ότι αποτελεί την αιτία που οι γονείς του τσακώνονται. Πολλές φορές είναι δύσκολο να αποφασίσει τι συμπεριφορά θα έχει , εφόσον φοβάται πως ό,τι και να επιλέξει είναι σίγουρο πως κάποιος από τους δύο γονείς θα είναι δυσαρεστημένος μαζί του. Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι η αβεβαιότητα του παιδιού για το ποια στάση είναι η σωστή, τι εικόνα περιμένουν οι άλλοι από εκείνο να έχει προς τα έξω και ποιος από τους δύο γονείς έχει το «κλειδί» για το σωστό τρόπο διαχείρισης των καταστάσεων στη ζωή του. Το παιδί λαμβάνει διαφορετικά μηνύματα, πράγμα που του προκαλεί θυμό και άσχημη συμπεριφορά. Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που το παιδί διαλέγει «στρατόπεδο», υποστηρίζοντας μόνο τον έναν γονιό με αποτέλεσμα να φθείρεται η σχέση του με τον άλλο. Αυτή είναι μία κατάσταση που σε βάθος χρόνου, αν συνεχιστεί, προκαλεί ακόμα περισσότερες προστριβές και συγκρούσεις στη δυναμική της οικογένειας.

Ο καλύτερος τρόπος διαπαιδαγώγησης ....δεν υπάρχει! Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος! Κάτι που φαίνεται όμως να αποδίδει αρκετά είναι το να φέρονται οι γονείς στα παιδιά ως ένα «ενιαίο μέτωπο». Ακόμα κι αν έχουν διαφωνίες μεταξύ τους καλό είναι να μην τις εκφράζουν παρουσία παιδιών και μόνο όταν μείνουν οι δυο τους να τις συζητάνε και να καταλήγουν σε μια κοινή απόφαση. Ακολουθώντας μια κοινή γραμμή το παιδί αισθάνεται ασφάλεια, καθώς κινείται σε ένα οριοθετημένο πλαίσιο.

Τα παιδιά πάνω από όλα χρειάζονται κοινή αντιμετώπιση από τους γονείς, ασφάλεια και πολλή αγάπη!