Ανδρέα Παπανδρέου 99, 152 32, Χαλάνδρι

7 απλοί τρόποι διαχείρισης θυμού

Ο θυμός είναι ένα έντονο συναίσθημα που συνοδεύεται από επιθετική τάση και έξαψη απέναντι σε ένα γεγονός απαράδεκτο και αρκετά δυσφορικό για το άτομο που το βιώνει. Είναι ένα απόλυτα υγιές συναίσθημα, ωστόσο όταν φτάνει σε υψηλά επίπεδα μπορεί να γίνει αρκετά καταστροφικό για τον άνθρωπο. Στις σύγχρονες συνθήκες ζωής, το άτομο δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να κρατήσει την ψυχραιμία του σε κάποιες καταστάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά να χάνει την υπομονή του και να βιώνει έντονες εκρήξεις θυμού συνήθως σε περιπτώσεις όπως στην οδήγηση, τη δουλειά, σε ουρές αναμονής, κ.ά.

Δείτε παρακάτω 7 απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε αυτές τις ξαφνικές εκρήξεις θυμού:

  • Μετρήστε μέχρι το 10: Όταν κάποιος σας κάνει μία λεκτική επίθεση και αισθάνεστε το αίμα να ανεβαίνει στο κεφάλι σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και μετρήστε μέχρι το 10. Αυτό σας δίνει τον απαραίτητο χρόνο να ανασυγκροτηθείτε και να σκεφτείτε την απάντησή σας χωρίς να πείτε κάτι για το οποίο θα μετανιώσετε αργότερα.
  • ΠΕΖΑ: Το ΠΕΖΑ είναι μία άσκηση διεκδικητικής συμπεριφοράς με την οποία μπορείτε να προλάβετε κάποια πιθανή έκρηξη θυμού.

Πες: «Όταν δεν με ακούς

Εκφράσου: νιώθω απογοήτευση και θυμό

Ζήτησε: γι’ αυτό θα ήθελα όταν σου μιλάω να με ακούς με προσοχή

Αποτέλεσμα: αν γίνει αυτό τότε θα βελτιωθεί η επικοινωνία μας και θα

έρθουμε πιο κοντά.»

  • Μέχρι πότε: Όταν αισθάνεστε αρκετά θυμωμένος σε σημείο που να νιώθετε ότι σας χαλάει την ψυχολογία κάντε την παρακάτω ερώτηση στον εαυτό σας: «Μέχρι πότε θέλω να είμαι θυμωμένος; Μισή ώρα; Μία ώρα;» Η λέξη «θέλω» κρύβει μεγάλη δύναμη μέσα της, καθώς πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να εξυπηρετούν τα «θέλω» των άλλων και όχι τα δικά τους, με αποτέλεσμα να αισθάνονται συχνά θυμωμένοι. Αυτή η πολύ απλή ερώτηση βοηθάει στο να μπει ένα όριο στο αρνητικό συναίσθημα που βιώνει το άτομο εκείνη τη στιγμή.
  • Απομακρυνθείτε: Όταν αντιλαμβάνεστε ότι βρίσκεστε μέσα σε μία κατάσταση τοξική απομακρυνθείτε. Οι τοξικοί άνθρωποι (ή αλλιώς οι άνθρωποι «βαμπίρ») έχουν την μοναδική ικανότητα να ανάβουν τα λαμπάκια του συνομιλητή τους απλά και μόνο με μία φράση. Μη μένετε σ’ αυτό! Όπως πολύ σοφά λέει και ο λαός μας «Από μακριά και αγαπημένοι!»
  • Φυσική δραστηριότητα: Η φυσική δραστηριότητα είναι πολύ καλός τρόπος εκτόνωσης της ενέργειας. Σε περίπτωση που αισθάνεστε αρκετό θυμό θα ήταν καλό να βάλετε στην καθημερινότητά σας την σωματική άσκηση. Ωστόσο, ακόμα και ένας απλός περίπατος στον καθαρό αέρα θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
  • Χαλάρωση: Όταν βιώνετε μία έντονη κατάσταση μπορείτε να κάνετε κάποια απλά πράγματα για να χαλαρώσετε, όπως να πάρετε μια διαφραγματική αναπνοή, να κάνετε ασκήσεις χαλαρωτικές για το σώμα ή γιόγκα, καθώς και να έχετε στο μυαλό μας μία εικόνα χαλάρωσης (π.χ. μια παραλία).
  • Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού: Είναι πολύ σημαντικό όταν καταλαβαίνετε πως δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τον έντονο θυμό σας να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να σας βοηθήσει να τα καταφέρετε.