Ανδρέα Παπανδρέου 99, 152 32, Χαλάνδρι

Κοινωνική φοβία: Τι είναι και πώς θεραπεύεται

                       Κοινωνική φοβία: Τι είναι και πώς θεραπεύεται

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα «ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό όν». Είναι στη φύση του ανθρώπου να ζει και να δραστηριοποιείται ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους.

Υπάρχουν όμως και κάποια άτομα τα οποία αισθάνονται άβολα όταν έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους υπόλοιπους. Πιστεύουν πως οποιαδήποτε πράξη τους θα προκαλέσει αρνητικές κριτικές από τους άλλους, αισθάνονται ντροπή και αμηχανία στις καθημερινές τους επαφές και συχνά τις αποφεύγουν. Φυσικά, αυτό λίγο πολύ το έχουν αισθανθεί όλοι οι άνθρωποι έστω για μια φορά στη ζωή τους. Η διαφορά είναι πως αν η αίσθηση αυτή είναι τόσο έντονη σε σημείο που να επηρεάζει τη λειτουργικότητα και τις καθημερινές κοινωνικές επαφές του ατόμου, τότε μιλάμε για Κοινωνική φοβία.

Συνήθεις συμπεριφορές ατόμων με Κοινωνική φοβία:

  • Δυσκολεύονται να μιλήσουν σε μια παρέα, με κυρίως άγνωστα άτομα, φοβούμενοι ότι είτε θα λιποθυμήσουν είτε θα κάνουν κάποιο αδέξιο λάθος και θα γίνουν «ρεζίλι»
  • Έρχονται σε δύσκολη θέση όταν πρόκειται να φάνε κάτι μπροστά σε άλλους γιατί πιστεύουν πως θα σχολιαστεί αρνητικά ο τρόπος που τρώνε ή φέρονται στο τραπέζι
  • Φοβούνται να μιλήσουν με άτομα υψηλού κύρους μήπως και πουν κάτι λάθος
  • Αποφεύγουν να επισκέπτονται δημόσιες τουαλέτες μήπως και ακουστεί κάποιος περίεργος θόρυβος
  • Βιώνουν έντονο άγχος πριν την έναρξη κάποιας εκδήλωσης κατά την οποία θα αναγκαστούν να έρθουν σε επαφή και με άλλο κόσμο
  • Συνήθως αποφεύγουν τη βλεμματική επαφή, κοκκινίζουν εύκολα, ιδρώνουν, έχουν τρέμουλο στα χέρια ή τη φωνή, τάση προς έμετο.

Συνήθεις δυσλειτουργικές σκέψεις ατόμων με Κοινωνική φοβία:

  • «Θα γίνω ρεζίλι»
  • «Πάλι κοτσάνα είπα»
  • «Δεν θα καταφέρω να είμαι όπως πρέπει στην εκδήλωση, θα λιποθυμήσω»
  • «Φοβάμαι ότι θα φανεί στους άλλους το τρέμουλο στα χέρια μου όταν μιλάω»

Τα αίτια της κοινωνικής φοβίας ποικίλλουν ανάλογα την περίπτωση. Η κύρια υπόθεση είναι πως υπάρχει κάποια ψυχοτραυματική εμπειρία στη ζωή του ατόμου, κατά την οποία αισθάνθηκε ταπείνωση, εξευτελισμό ή κοινωνική απόρριψη, αισθήματα που συνέχισαν να τον συνοδεύουν στη μετέπειτα ζωή του. Υπάρχει η περίπτωση να οφείλεται σε κάποια γενετική προδιάθεση ή ακόμα και σε κάποιον κληρονομικό παράγοντα προσωπικότητας, όπως είναι η ντροπαλότητα και η κοινωνική συστολή κατά την παιδική ηλικία.

Για την αντιμετώπιση της Κοινωνικής φοβίας ενδείκνυται η θεραπεία μέσω της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Προσέγγισης. Το άτομο με τη βοήθεια του θεραπευτή σταδιακά εκτίθεται σε καταστάσεις και κοινωνικές περιστάσεις που του προκαλούν έντονο άγχος και σε συνδυασμό με διάφορες τεχνικές χαλάρωσης μαθαίνει να διαχειρίζεται τη φοβία του.